Pulpety w sosie śmietanowo pomidorowym

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Zapiekane pulpeciki idealne na niedzielny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki
    4 łyżki kaszki manny
    1 jajko
    sól i pieprz
    ząbek czosnku
    papryka słodka
    papryka ostra
    tymianek
    majeranek
    1,5 szklanki soku pomidorowego
    1 szklanka śmietany 12 %
    1 łyżka mąki
    kilka listków świeżej bazylii
    plasterki sera żółtego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie śmietanowo pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawiamy przyprawami, i wyrabiamy z jajkiem i kaszką manną. Formujemy małe pulpety i obsmażamy na oleju z każdej strony.
  • 2. Sok pomidorowy wlewamy do rondelka i dokładnie mieszamy ze śmietaną przyprawiając solą i pieprzem, doprowadzając do wrzenia jeżeli sos jest zbyt zadki zagęszczamy go mąką rozrobiona z odrobiną wody. Na końcu dodajemy świeżą bazylię.
  • 3. Pulpety układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i przykrywamy plasterkami sera żółtego, zapiekamy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować