Pulpety w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

To tradycyjne danie bardzo często gości w moim domu.

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo wołowego
    pół czerstwej bułki grahamki
    1 jajko
    sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki (do sosu)
    2 łyżki maki (do panierowania pulpecików)
    2 łyżki oleju
    1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz a także łyżkę koperku. Dokładnie wyrobić. Formować małe pulpety mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpety obtaczać w mące i układać na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia i tzw, "zamknięcia". Następnie pulpety przekładamy do garnka i zalewamy ciepła wodą tak aby pulpety były przykryte. Gotujemy około 15 min. na małym ogniu. W garnuszku mieszamy śmietanę z łyżką mąki aby nie było grudek. Wlewamy do pulpetów i mieszamy aby dokładnie śmietanę rozprowadzić. Mieszamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy resztę posiekanego koperku. Jeśli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować