Rozkosz dla podniebienia nie jednego doprowadziły do obłędu.
50 min
Składniki:
Składniki pulpecików:
0,5 kg łopatki
1 torebka ryżu
1 mała cebula
2-3 łyżki kaszy mannej
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Składniki na sos:
400ml śmietany 30%
2 łyżki przecieru pomidorowego (najlepiej pudliszki)
2 ząbki czosnku
sos słodko tajski
sos chili słodko kwaśny
sól do smaku
(jeśli sos wyjdzie nam zbyt osty można dodać pół łyżeczki cukru)
Pulpeciki z wykwintnym sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie przez 10min. Odstawić do wystygnięcia. Następnie mięso mielimy przez maszynkę dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ryż, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe pulpeciki.
Pulpeciki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy 3min.
2.Najważniejszym w tym daniu jest niebywale smaczny i aromatyczny sos.
Do rondelka wlewamy śmietankę 30% dodajemy przecier pomidorowy i całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody( do momentu kiedy sos będzie gęsty) dodajemy sos słodko tajski i chili słodko kwaśny, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli.
3.Pomidory sparzyć wrzątkiem, odczekujemy kilka minut i zdejmujemy skórkę, usuwamy łyżeczką miąższ i kroimy w kwadraciki. Szparagi kroimy w 3cm paski , łączymy składniki i doprawiamy solą i pieprzem.
4.Pulpeciki polewamy sosem i podajemy z sałatką. Życzę smacznego:)
Komentarze