Pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę myjemy, mielimy, dajemy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, nać pietruszki siekamy, ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka i przyprawiamy mięso solą, pieprzem, vegettą, papryką do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Ręce zwilżamy wodą i formujemy małe pulpeciki. Bulion zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku. Do gotującego się bulionu wrzucamy pulpeciki i gotujemy do miękkości. Zabielamy śmietaną i gotujemy. Do szklanki dajemy łyżeczkę mąki i troszkę zimnej wody dobrze mieszamy i wlewamy do pulpecików. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Smacznego!
Komentarze