Pulpeciki:
1 pojedynczy filet z kurczaka (około 30 dag )
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta
sól,pieprz
olej do smażenia
bułka tarta
Warzywa:
1 kilogram marchewki
1 szklanka groszku zielonego (świeżego,mrożonego lub z puszki )
sól,pieprz
cukier
3-4 łyżki masła
kilka gałązek natki pietruszki
Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić ,umyć,osuszyć i zmielić w maszynce.
Do mięsa wbić jajko,dodać bułkę ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Formować małe pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.
2.Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki aż będą miękkie i zrumienione.
3.Marchewki obrać,umyć i pokroić w słupki.Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości,następnie odcedzić.
4.Do marchewki dodać masło,groszek i chwilę przesmażyć,następnie przyprawić do smaku solę,pieprzem i cukrem.
5.Na talerze nakładać porcje marchewki z groszkiem,pulpeciki i posypywać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze