PTYSIE z bita smietana

0 (0 ocen)

  • 15 min

PTYSIE zawsze mi sie kojarzy z wielkim wyzwaniem , tu sie mylilam sa bardzo proste i zrobia je wszyscy , Ptysie maja taki smak ze mozna je podawac z roznymi salatkami . Smak jest po prostu NATURALNY.

  • 15 min

Składniki:

  • szklanka wody
    szklanka mąki
    125g margaryny
    4 jajka
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana

Ptysie z bita smietana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptysie 1. Wodę gotujemy razem z margaryną,
  • ptysie 2. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę,sol,proszek do pieczenia i chwilkę gotujemy cały czas energicznie mieszając, by się nie przypaliła.
  • ptysie 3. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • ptysie 4. Gdy masa będzie już zimna, dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszajac. Jeśli jajka są duże to wtedy dodajemy tylko 3. Ważne, by ciasto nie było zbyt rzadkie.
  • 5. Za pomocą szprycy wyciskamy niewielkie porcje ciasta. Należy zostawiać odstępy gdyż ptysie urosną w trakcie pieczenia.
  • ptysie 6. Wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
    Wystudzone ptysie przekrajamy na pół i napełniamy bitą śmietaną.
  • ptysie 7. Do napełnienia potrzebujemy:
    600ml kremówki (śmietanka 30-36%)
    śmietanfix
    2 łyżki cukru pudru

    Kremówkę ubijamy na sztywno z śmietanfixem, pod koniec dosładzamy.
    Przełożone ptysie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

W ptysiach tylko sztuka jest je upiec w piekarniku ,trzeba kontrolowac , maja byc tak upieczone aby w srodku nie byly mokre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować