Ptysie z zaparzaną pianą z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z masłem i solą. Do gotującej się wody wsypać całą mąkę. Mieszamy tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścian garnka, a na dnie powstanie białawy nalot.
2.Piekarnik nagrzewamy do do 250 stopni C. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
3.Do ostudzonej masy kolejno wbijamy jajka.
4.Za pomocą łyżki lub szprycy wykładamy w kilkucentymetrowych odstępach porcje ciasta. Pieczemy kolejno na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę i jeszcze przez około 5 minut dosuszamy ciastka. Jeszcze ciepłe ptysie kroimy na pół ząbkowanym nożem i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.
5.PRZYGOTOWANIA MASY:
Gotujemy wodę z cukrem do uzyskania konsystencji "nitki". Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i ziaren wanilii. Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem wlewamy gorący syrop. Masę białkową następnie podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu, aż piana zacznie się 'rwać". Do ubitej piany dodajemy po kilka kropli sok z cytryny wraz z otartą skórką. Zdejmujemy z ognia i ubijamy do momentu wystudzenia masy.
6.Masą przekładamy ptysie. Posypujemy cukrem pudrem i jadalnymi kwiatami lub drobnymi owocami np. poziomkami.
Porady
Tak przygotowane ptysie należy podać do 2-3 godzin po przygotowaniu.
Komentarze