sezonowo podałam Wam dziś z truskawkami ale mile widziane wszystkie owoce ! lekki pyszny deser, nieco uzależniający :) polecam bo łatwy w wykonaniu a niezwykle smaczny :))
Składniki:
mniej więcej dla 8 osób.
30-40 dkg truskawek
1 galaretka truskawkowa
2 galaretki cytrynowe
2 puszki mleka niesłodzonego skondensowanego
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
Deser ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.puszki z mlekiem dobrze schłodzić w lodówce.
truskawki oszypułkować i opłukać a następnie ręcznikiem papierowym osuszyć. pokroić na połówki i ułożyć w formie, a następnie zalać przestudzoną galaretką truskawkową rozrobioną według przepisu na opakowaniu. wstawić do lodówki aż galaretka się zetnie.
2.galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 i 1/3 szkl wody. ostudzić.
mleko wylać do wysokiego naczynia. razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ubić na puszystą pianę, a następnie po trochu dodawać galaretkę cytrynową-oczywiście wystudzoną- do ubitego mleka i delikatnie łączyć.
3.tak przygotowaną pianę z mleka wylać do formy w której układaliśmy truskawki zalane galaretką. całość odstawić do lodówki na około 3 godziny lub na noc.
4.aby wyjąć zastygnięty deser należy nalać ciepłej wody do miski czy komory zlewu i zanurzyć formę na 20-30 sekund po czym przyłożyć talerz i odwrócić deser. galaretka nadal zachowuje piękny kształt i ciągle błyszczy.
dowolnie deser dekorujemy i podajemy z ciasteczkami najlepiej domowej roboty.
Komentarze