Przepyszne racuszki z cukinii

5 (168 ocen)

  • 35 min

Lubimy w domku cukinię i dlatego wciąż nowe potrawy z niej wymyślam. Te placuszki podbiły serca bliskich.

  • 35 min

Składniki:

  • 255 g młodej cukinii
    2 jajka na twardo
    1 jajko surowe
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    65 g startego sera żółtego
    2 ząbki czosnku
    posiekana natka pietruszki- 1 łyżeczka
    posiekana cebulka dymka- 1 łyżeczka
    sól, czarny pieprz- do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przepyszne racuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cukinia ze skórką 1. Cukinię ze skórką, dokładnie myjemy..
  • ścieranie cukinii 2. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • starte: cukinia i jajka 3. Jajka gotujemy na twardo, ścieramy tak samo, jak cukinię.
  • składniki na racuszki 4. Przygotowujmy miskę, gdzie dodajemy poszczególne składniki.
  • dodawanie mąki ziemniaczanej do racuszków 5. Ścieramy także ser żółty.
    Łączymy razem starte: cukinię, jajka, ser żółty. Wbijamy surowe jajko. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • dodawanie czosnku i zieleniny do racuszków 6. Przez praskę przeciskamy czosnek.
    Zieleninę drobno siekamy.
    Dodajemy do pozostałych składników.
  • ciasto na racuszki 7. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy dobrze do smaku.
  • smażenie cukiniowych racuszków 8. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy małą chochelką zgrabne racuszki.
  • smażenie racuszków na złoty kolor 9. Smażymy nasze cukiniowe racuszki z obu stron na rumiano.
  • racuszki z cukinii 10. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerz.
    Podajemy z sosem chrzanowym.
  • pyszne racuszki z cukinii 11. Smacznego :)

Porady

Ilość mąki zależna od konsystencji ciasta. Nie powinno być płynne, ale gęste, jak śmietana. Pamiętajmy, że nigdy składniki mnie są jednakowe. A dobra gospodyni, często robi coś "na oko". Cukinia musi być ze skórką, młoda, bez ziaren, bo ją ścieramy. Cukinia, to bogactwo zdrowia. Ma wyjątkowo niską wartość energetyczną. Zalecana dla osób odchudzających się. Ponadto zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo. Łagodzi nadkwaśność, wpływa korzystnie na proces trawienny i układ pokarmowy. Nie odlewajmy nigdy z warzyw wytworzonego soku, bo wylewamy wszystko to, co cenne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować