Przekładaniec z zielona galaretką tzw. zielone oczy carycy

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 20 min

smaczny i wykwintny- ciasto czasochłonnne ale od czasu do czasu warto przygotowac to ciasto i delektowac sie róznorodnościa smaków:)-polecam:)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki
    Ciasto jasne
    - 6 białek;
    - szczypta soli;
    - 3/4 szklanki cukru;
    - 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej;
    - 1 łyżka octu;
    - 1/3 szklanki oleju;
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.C
    Ciasto ciemne:
    - 6 żółtek;
    - 2 jajka;
    - 5 łyżek cukru;
    - 4 łyżki mąki pszennej;
    - 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 2 łyżki kakao;
    - 1/3 szklanki oleju.
    Masa budyniowa:
    około 700 ml mleka;
    - 2 budynie waniliowe;
    - 4 łyżki cukru;
    - opakowanie cukru z prawdziwa wanilią
    - 250 g miękkiego masła;
    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej;


    Poncz
    - 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody;
    - około 5 łyżek soku z cytryny;
    - 2 łyżki cukru.
    a takze:

    - 2 opakowania galaretki agrestowej
    - 700 ml gorącej wody;
    - około 20- 22 sztuk okrągłych biszkoptów;
    - filizanka mocnej kawy
    oraz
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Przekładaniec z zielona galaretką tzw. zielone oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto białkowe:Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, wlewam olej oraz ocet cały czas miksując. Do ubitej piany partiami wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszam, odstawiam.
    2 Ciasto ciemne:
    Żółtka z jajkami i cukrem miksuję na puszystą mase, wlewam olej ,nastepnie dodaje partiami składniki suche, na koniec delikatnie wszystko mieszam.

    3.Blachę o wymiarach 20 na 30cm ykładam pierem do pieczenia, natłuszczam a nastepnie wykładam najpierw jasna mase, napotem ciemna, tworzac gdzieniegdzie tzw. mazgaje.Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut,w 180°C”
    .Ostudzone ciasto przekrajam wzdłuż na dwa blaty.

    4. Masa budyniowa:
    500 ml mleka gotuję z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczam budynie i gotuje wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia.
    Masło miksuje z budyniem na puszysty krem. Na koniec dodaje przygotowane 2 łyzki kawy ropzuszczalnej.

    Galaretki agrestowe rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do ostudzenia. .
    Przygotuję poncz .

    5. Jasny blat ciasta umieszczam w formie, nasączam ponczem i wykładam połowę kremu budyniowego. Biszkopty nasączam w ostudzonej kawie i układam na kremie.Nastepnie wykładam dosyć mocno tężejącą galaretkę ,chowam do lodówki do całkowitego ścięcia.
    Potem rozprowadzm reszte masy i przykrywam drugim ciemniejszym blatem.
    Polewe ropuszczam w kapieli wodnej , rozprowadzam na wierzchu, Ciasto schładzam w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować