Przekładaniec z zielona galaretką tzw. zielone oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto białkowe:Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier, wlewam olej oraz ocet cały czas miksując. Do ubitej piany partiami wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszam, odstawiam.
2 Ciasto ciemne:
Żółtka z jajkami i cukrem miksuję na puszystą mase, wlewam olej ,nastepnie dodaje partiami składniki suche, na koniec delikatnie wszystko mieszam.
3.Blachę o wymiarach 20 na 30cm ykładam pierem do pieczenia, natłuszczam a nastepnie wykładam najpierw jasna mase, napotem ciemna, tworzac gdzieniegdzie tzw. mazgaje.Ciasto piekę w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut,w 180°C”
.Ostudzone ciasto przekrajam wzdłuż na dwa blaty.
4. Masa budyniowa:
500 ml mleka gotuję z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczam budynie i gotuje wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia.
Masło miksuje z budyniem na puszysty krem. Na koniec dodaje przygotowane 2 łyzki kawy ropzuszczalnej.
Galaretki agrestowe rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do ostudzenia. .
Przygotuję poncz .
5. Jasny blat ciasta umieszczam w formie, nasączam ponczem i wykładam połowę kremu budyniowego. Biszkopty nasączam w ostudzonej kawie i układam na kremie.Nastepnie wykładam dosyć mocno tężejącą galaretkę ,chowam do lodówki do całkowitego ścięcia.
Potem rozprowadzm reszte masy i przykrywam drugim ciemniejszym blatem.
Polewe ropuszczam w kapieli wodnej , rozprowadzam na wierzchu, Ciasto schładzam w lodówce.
Komentarze