Przekladaniec z orzechami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pomysł na to ciasto powstał po polączeniu kilku przepisów z moimi własnymi pomysłami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciast ( pierwsza warstwa):
    - 30 dag mąki
    - 10 dag margaryny
    - 10 dag cukru puudru
    - 2 jajaka
    - 2-3 łyżki kakao
    - 1 i 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa :
    - 1 budyń waniliowy ( Nie dodawać cukru do gotowania!)
    - pół kostki margaryny
    - 4 łyżki cukru pudru
    - trochę kwasku z cytryny.

    Paczka herbatników

    Bita śmietana:
    -1 łyżka cukru pudru,
    - pół szklanki śmietanki kremowej.

    Do dekoracji:
    - pół szklanki posiekanych orzechów
    - pół szklanki startej na tarce o drobnych oczkach gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Przekladaniec z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wykonanie ciasta:
    -Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem i kakaem
    -Dodać margarynę i posiekaći
    - Dodac jajka i zagnieść ciasto
    - Piec ok 25-30 min w 180st C

    2. wykonanie masy budyniowej:
    -Ugotowac budyń, ostudzić
    -Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyniu,dodać trochę kwasku
    cytrynowego,gdy się zważy dodać lyżkęstopionej i ostudzonej margaryny

    3. Wykonanie bitej śmietany:

    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać ręcznie lub trzepaczkami robota.
    Gdy zgęstnieje należy dodać cukier i przez chwilkę ubijać
    Jeśli tort chce się przełożyć na kilka godzin przed podaniem, wtedy trzeba utrwalić śmietankę żelatyną. Namoczyć ją w łyżce zimnej wody, a gdy napęcznieje – rozpuścić, ogrzewając w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Po przestudzeniu dodać do ubitej śmietanki i chwilę razem ubijać.

    4. Przekladanie ciasta:
    -Na ciasto wylożyć całą masę budyniową
    -Na masę ułożyś warstwę herbatników
    -Na herbatniki wyłożyć wszystką ubitą śmietanę
    -Na ubitą śmietanę psypać posiekane orzech i startą na tarce czekoladę
    Ciasto nja lepiej smakuje na drugi dzień.

Porady

Jeśli ktoś woli można kupić bitą śmietanę w proszku i wykonac według przepisu na opakowaniu. yczę smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować