Pomysł na to ciasto powstał po polączeniu kilku przepisów z moimi własnymi pomysłami.
2 godz. 30 min
Składniki:
Na ciast ( pierwsza warstwa):
- 30 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru puudru
- 2 jajaka
- 2-3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa :
- 1 budyń waniliowy ( Nie dodawać cukru do gotowania!)
- pół kostki margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- trochę kwasku z cytryny.
Przekladaniec z orzechami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wykonanie ciasta:
-Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem i kakaem
-Dodać margarynę i posiekaći
- Dodac jajka i zagnieść ciasto
- Piec ok 25-30 min w 180st C
2. wykonanie masy budyniowej:
-Ugotowac budyń, ostudzić
-Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyniu,dodać trochę kwasku
cytrynowego,gdy się zważy dodać lyżkęstopionej i ostudzonej margaryny
3. Wykonanie bitej śmietany:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać ręcznie lub trzepaczkami robota.
Gdy zgęstnieje należy dodać cukier i przez chwilkę ubijać
Jeśli tort chce się przełożyć na kilka godzin przed podaniem, wtedy trzeba utrwalić śmietankę żelatyną. Namoczyć ją w łyżce zimnej wody, a gdy napęcznieje – rozpuścić, ogrzewając w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Po przestudzeniu dodać do ubitej śmietanki i chwilę razem ubijać.
4. Przekladanie ciasta:
-Na ciasto wylożyć całą masę budyniową
-Na masę ułożyś warstwę herbatników
-Na herbatniki wyłożyć wszystką ubitą śmietanę
-Na ubitą śmietanę psypać posiekane orzech i startą na tarce czekoladę
Ciasto nja lepiej smakuje na drugi dzień.
Porady
Jeśli ktoś woli można kupić bitą śmietanę w proszku i wykonac według przepisu na opakowaniu.
yczę smacznego!
Komentarze