Przekładaniec jabłkowo-serowy.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste a zarazem bardzo smaczne ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • dwa biszkopty z 4 jajek każdy
    8 jajek
    12 łyżek mąki pszennej
    12 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa jabłkowa:
    6 dużych jabłek
    1 galaretka owocowa
    masa serowa:
    500 g sera np. z wiaderka
    3/4 szklanki cukru
    200 g masła
    1 jajko
    100 ml. mleka
    1 budyń waniliowy
    polewa:
    50 g margaryny
    3 łyżki śmietany 18 %
    4 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki kakao extra ciemne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Przekładaniec jabłkowo-serowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z masą 1. Pieczemy biszkopty: Ubijamy 4 białka na sztywno z 6 łyżkami cukru dodajemy 4 żółtka, 6 łyżek mąki i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. i pieczemy ok. 30 minut. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt. Każdy po wystudzeniu kroimy na połowę.
    Następnie przygotowujemy masę jabłkową, jabłka obieramy, ścieramy na tarce i gotujemy w garnku podlewając odrobiną wody, możemy dosłodzić jak są kwaśne. Jak są ugotowane wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, już nie gotujemy, odstawiamy by trochę przestygło.
    Robimy masę serową: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i ser, podgrzewamy ciągle mieszając. W 100 ml. mleka rozprowadzamy budyń i jedno całe jajko, jak ser lekko pyrka wlewamy budyń i mieszamy, aż zgęstnieje.
    Pierwszą część biszkoptu smarujemy połową gorącej masy, następna część biszkoptu, potem masa jabłkowa, biszkopt i masa serowa i ostatnia część biszkoptu.
    Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować