Przekładaniec bakaliowy

4.5 (189 ocen)

Ciasto należy do pracochłonnych, ale jego smak kompensuje wniesiony trud. Ciasto w mgnieniu oka znika ze stołu.

Składniki:

  • Składniki na ciasto kruche (blaszka o rozmiarach 21x35 cm):
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1/4 szklanki cukru pudru

    Warstwa sezamowa:
    150 g sezamu
    2 łyżki płynnego miodu
    100 g margaryny
    1/4 szklanki cukru kryształu

    Warstwa orzechowa:
    200 g grubo krojonych orzechów
    3 łyżki płynnego miodu
    100 g margaryny
    1/2 szklanki cukru kryształ

    Warstwa migdałowa:
    6 białek
    100 g pokruszonych płatków migdałowych
    1/2 cukru kryształ
    1 mały słoik powideł śliwkowych

    Składniki na ciasto miodowe:
    200 g mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru pudru
    50 g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Składniki na masę:
    3/4 l mleka
    2 budynie śmietankowe na 1/2 l mleka
    1 1/2 kostki masła
    cukier do smaku
    2-3 łyżki amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy na dwie jednakowe blaszki do pieczenia.

    Ciasto miodowe: Mąkę zmieszaną z sodą oraz cukrem pudrem siekamy razem z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę do pieczenia.

    Sezam: Wszystkie składniki mieszamy w rondelku. Trzymamy na małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania. Lekko przestudzony sezam wykładamy na ciasto miodowe. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut.

    Orzechy: Zmieszane składniki w rondelku stopniowo podgrzewamy. Cały czas mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy na jedno ciasto kruche. Pieczemy ok. 30-35 minut w temp. 160C.

    Piana migdałowa: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na koniec delikatnie wmieszamy migdały. Na powierzchni drugiego blatu kruchego ciasta rozsmarowujemy słoiczek powideł. Na powidła wykładamy pianę migdałową. Pieczemy w temp. 160 C ok. 30 minut.

    Masa: Na mleku gotujemy budynie, odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem. Do smaku dodajemy cukier i amaretto.
  • 2. Przełożenie: Ciasto orzechowe - 1/2 masy - ciasto sezamowe - 1/2 masy - ciasto z migdałami - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować