Przysmażana cebulka w cieście drożdżowym.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Smażona cebula w połączeniu z ciastem drożdżowym daje całkiem smaczny i pachnący wypiek.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    320 g mąki
    15g drożdży
    1,5 łyżeczki cukru
    szklanka gorącej wody
    łyżeczka soli ziołowej
    2 duże łyżki miękkiego masła
    Farsz:
    5 dużych cebul
    masło do smażenia
    sól
    pieprz

Przysmażana cebulka w cieście drożdżowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    drożdże wymieszać z cukrem, wodą i łyżką mąki odstawić na 10 min do wytworzenia piany. Do miski wsypać mąkę,sól, dodać masło , jajko i rozczyn z drożdży. Wmieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  • 2. Cebulę przysmażyć na rumiano na maśle, przyprawić solą oraz pieprzem.
    Ciasto jeszcze trochę zagnieść i rozwałkować na prostokąt, cebulę rozsmarować na cieście i zawinąć wszystko w rulon, a następnie zwinąć w koło.
    Piec w 180 st. przez ok 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy