Prażone z ogniska - kociołek z ziemniakami, kiełbasą i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, kiełbasę i marchew pokroić na 4 części (na pół i na pół), boczek w większą kostkę,cebulę w piórka, a kapustę białą poszatkować. Kiełbasę i boczek połączyć ze sobą.
2.Kociołek wyłożyć folią aluminiową, a kolejno liśćmi kapusty. Układać na przemiennie, pokrojone ziemniaki, wymieszaną kiełbasę z boczkiem, marchew i kapustę białą. Każdą warstwę ziemniaków posolić i posypać wegetą i pieprzem. Na wierzch dodać łyżkę smalcu, przykryć liśćmi kapusty. Kociołek szczelnie zamknąć, postawić na ognisku i piec ok 3h. Po upływie 2h, kociołek otworzyć, wymieszać i doprawić ewentualnie do smaku,
Porady
W przypadku gdy używamy młodej kapusty, należy dodać jej połowę i nie dodawać do kociołka smalcu.
Komentarze