Prawie kopiec kreta

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Ciasto piernikowe z kisielem truskawkowym, śnieżkową masą i okruchami kokosowymi - taki kopiec kreta GMO :)

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    200 g śmietanki 30%
    400 g dżemu truskawkowego
    180 g oleju
    250 g cukru
    4 jajka
    20 g proszku do pieczenia piernika
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)

    Kisiel truskawkowy:
    1/2 litrowy słoik kompotu z truskawek (owoce i syrop)
    1 opakowanie kisielu truskawkowego bez cukru (na 1/2 L wody)

    Masa śnieżkowa:
    300 g jogurtu malinowego
    200 g śmietany 18%
    2/3 szklanki mleka
    4 opakowania bitej śmietany (na 1/5 L mleka każda)
    1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 1/2 L wody)

    Dodatkowo:
    80 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Kisiele

Prawie kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pra 1. Wszystkie składniki na ciasto utrzeć na jednolitą masę. Przełożyć na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia.
  • pra 2. Piec 40 min (180 - 200 st. C). Gotowe ciasto wystudzić.
  • pra 3. W cieście przy pomocy małego nożyka i łyżeczki wydrążyć wierzchnią warstwę - pokruszyć.
  • pra 4. Pokruszony wierzch wymieszać z wiórkami (czyt. dalej - okruchy kokosowe).
  • pra 5. Kompot wymieszać z kisielem - zagotować. Gorącą masą napełnić wydrążony dół w cieście. Na kisiel wysypać połowę okruchów kokowych.
  • pra 6. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Lekko ostudzić.
  • pra 7. Jogurt, śmietanę i mleko (wsystkie składniki muszą być schłodzone) wymieszać i ubić z proszkiem bitej śmietany.
  • pra 8. Ubitą śnieżkę połączyć z galaretką. Masę wyłożyć na pierwszą warstwę okruchów kokosowych.
  • pra 9. Wierzch ciasta posypać resztą okruchów kokosowych.
  • pra 10. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować