Prawdziwki w marynacie z octu winnego z miodem

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Marynowane grzybki to prawdziwy rarytas, a zebrane i przygotowane samodzielnie smakują jeszcze lepiej.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 500 g młodych prawdziwków (ja marynuję same kapelusze z kawałkiem nóżki)
    sól
    zalewa:
    1/2 szklanki octu winnego z białego wina (6%)
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki płynnego miodu
    1 płaska łyżeczka soli
    6 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren czarnego pieprzu
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Prawdziwki w marynacie z octu winnego z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prawdziwki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osączamy z wody. Większe grzybki przekrawamy na 2 lub 4 części. Obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy, płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut, odcedzamy i przekładamy do słoiczków.
  • 2. Przygotowujemy zalewę z podanych składników, gotujemy ją 2-3 minuty i gorącą zalewamy grzybki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 2 słoiczki o pojemności 300 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować