Marynowane grzybki to prawdziwy rarytas, a zebrane i przygotowane samodzielnie smakują jeszcze lepiej.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
500 g młodych prawdziwków (ja marynuję same kapelusze z kawałkiem nóżki)
sól
zalewa:
1/2 szklanki octu winnego z białego wina (6%)
3/4 szklanki wody
2 łyżki płynnego miodu
1 płaska łyżeczka soli
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
Prawdziwki w marynacie z octu winnego z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prawdziwki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osączamy z wody. Większe grzybki przekrawamy na 2 lub 4 części. Obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy, płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut, odcedzamy i przekładamy do słoiczków.
2.Przygotowujemy zalewę z podanych składników, gotujemy ją 2-3 minuty i gorącą zalewamy grzybki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 słoiczki o pojemności 300 ml.
Komentarze