Prosty torcik z białą czekoladą i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek i kakao ( także przesiać), wymieszać i odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubiając. Potem dodawać po 1 żółtku i także ubiając. Potem stopniowo dodawać suche składniki i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Przelać do przygotowanej tortownicy. Piec okolo 25-30 minut w 180 st. Ostudzić i wyjąć z formy.
2.Masa:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie ostudzić.
Do miski przełożyć serek i dodać ziarenka wanilii, lekko wymieszać łyżką. Następnie stopniowo dodawać czekoladę mieszając mikserem. Dodać amaretto i znów wymieszać mikserem.
W drugiej misce wstępnie ubić śmietanę. Dodać zagęstniki i cukier puder i ubić na sztywno. Do masy z serka i czekolady dodawać etapmi bitą śmietanę i delikatnie mieszać mikserem na niskich obrotach.
3.Nasączenie:
W gorącej wodzie wymieszać likier amaretto.
4.Wykonanie:
Na paterze położyć biszkopt. Spiąć obręczą tortownicy. Biszkopt nasączyć dosyć dobrze. Rozsmarować masę ( 2 łyżki odłożyć do dekoracji) w miarę możliwości równomiernie:)
Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać wierzch torcika obficie. Na koniec zrobić rozetki z masy.
Odłożyć do lodówki na około 4-5 godzin.
Smacznego!
Komentarze