Pyszny i prosty w przygotowaniu chlebek z dodatkiem kaszy manny, jest mięciutki wilgotny a kasza jest tylko leciutko wyczuwalna w smaku.
Składniki:
Składniki na 1 bochenek
zaczyn:
30-35 gr drożdży
1/3 szkl letniej wody
plus 2-3 łyżki mleka (nie koniecznie )
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
500 gr mąki pszennej typ 650
100 gr kaszy manny
1 i 1/3 szkl wody
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki lnu
1 łyżeczka sezamu do posypania po wierzchu
Prosty chlebek drożdżowy z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.
2. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, obsypana mąką.
Bochenek smarujemy mlekiem, obsypujemy sezamem i nacinamy. Odstawiamy do podrośnięcia na 15-20 min.
3.Po lekkim podrośnięciu, wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stop na około 50 min. Chleb jest wtedy upieczony kiedy wydaje głuchy dźwięk ostukany od spodu. Smacznego !!!
Komentarze