Proste ciasto „cztery smaki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, wlewamy szklankę wody gazowanej i mieszamy całość łyżką.
2.Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki budyniu, do drugiej 3 łyżki kisielu, do trzeciej 2 łyżki kakao, do kolejnej 1,5 łyżki kawy mielonej. Każde ciasto krótko miksujemy, do połączenia składników.
3.Formę o wym. 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta nakładamy tak jak w przypadku Zebry – zaczynając od środka blachy: łyżkę ciasta z kakao, na to łyżkę ciasta z budyniem, następnie łyżkę ciasta kawowego, na koniec łyżkę ciasta z kisielem. Postępujemy tak, aż skończą się masy.
4.Piekarnik nagrzewamy do 180ºC, wstawiamy formę z ciastem i pieczemy ok. 40 – 45min. Gotowe, wystudzone ciasto zdobimy polewą czekoladową.
Porady
Zamiast nakładać masy łyżką, możemy każdą część ciasta po prostu wylać do formy: najpierw ciasto kakaowe, potem ciasto z budyniem, następnie ciasto z kawą i na koniec ciasto z kisielem.
Komentarze