Przepis na tą sałatę mama w swoich zborach od lat. Chętnie przygotowuję ta sałatkę na wszelkie przyjęcia bo cieszy się dużym powodzeniem i jest prościutka w przygotowaniu :)
Sałatka z brązowym ryżem, groszkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Powinien być delikatnie twardawy. Rozgotowany nie będzie wyglądał estetycznie w sałatce. Odsączam i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy lodowata wodą aby zachować kolor warzywa.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami i cebulą.
Pokrojone jabłka, jajka, ogórek i cebulę łączymy z przestudzonym ryżem i groszkiem oraz odsączoną kukurydzą. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze