Procentowe topless

5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny pomysł na niebanalne ciasto, które zaskoczy Twoich gości nie tylko wizualnie ale i smakowo

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowo- makowe
    4- 5 białek
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1/2 szklanki maku

    Masa:
    2 kostki masła (jedno powinno być miękkie)
    galaretka agrestowa
    budyń na 3/4 l mleka
    3/4 l mleka
    3 łyżki cukru

    Polewa:
    1/4 kostki margaryny
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    15 biszkoptów
    15 rodzynek lub suszonej żurawiny
    350g dżemu z czarnej porzeczki
    3/4 szklanki alkoholu np. amaretto
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Procentowe topless - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, ubij, po czym dodaj kolejno żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 175o ok. 25 min.
  • 2. Ciasto kokosowo- makowe: białka ubij na sztywną pianę dodaj kokos i mak. Wylej na formę i piecz podobnie jak biszkopt.
  • 3. Masa: zagotuj 1/2 l mleka z cukrem. W pozostałej części mleka wymieszaj budyń, wlej do gotującego się mleka- do ugotowanego już budyniu wsyp suchą galaretkę- dokładnie wymieszaj. Masło ubij do białości, dodawaj porcjami zimną masę budyniową.
  • 4. Biszkopt posmaruj dżemem. Wyłóż połowę masy, następnie ciasto kokosowo- makowe, pozostałą część masy. Na niej poukładaj nasączone alkoholem biszkopty.
  • 5. Przygotuj polewę: wszystkie składniki zagotuj, zdejmij z ognia i przestudzoną polej każdego biszkopta, udekoruj rodzynką. Włóż na noc do lodówki.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować