FIT rozwiązanie dla łasuchów. Batony proteinowe to znakomita przekąska między posiłkami lub przed treningiem. Zawierają białko, węglowodany, które dodają energii oraz dobrej jakości tłuszcz.
15 min
Składniki:
Do przygotowania 15 średniej wielkości batoników potrzebujemy:
pół dojrzałego banana
pół kostki chudego twarogu lub 40 g odżywki białkowej
3 łyżki płatków owsianych (oczywiście bezglutenowych)
2 białka jaj
garść migdałów
garść pestek dyni
garść żurawiny
łyżeczka masła orzechowego (bez cukru, tłuszczu palmowego)
łyżeczka miodu
Proteinowe batoniki (bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jeśli lubisz intensywniejszy smak słodkości dodaj do ciasta całego banana i dwie łyżeczki miodu.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy średniej grubości prostokąt (łatwiej po upieczeniu uzyskać równej wielkości batoniki). Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy około 10-15 minut. Ciasto ma się zarumienić. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy. Tak przygotowane batoniki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeden batonik to około 140kcal / 9,5B / 4,7T / 15,5W
Komentarze