Pszenno-orkiszowe bułki ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo,więc ciągle wymyślam nowe wersje.Tym razem upiekłam pszenno orkiszowe bułki z ziarnami słonecznika,i nie ukrywam,że wyszło pysznie.Takie bułki są idealne na śniadanie lub kolację.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    1 jajko
    2 łyżeczki cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 i pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki orkiszowej ciemnej
    pół szklanki pestek słonecznika

    Dodatkowo:
    1 jajko
    kilka łyżek pestek słonecznika
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pszenno-orkiszowe bułki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,łyżką mąki pszennej i niewielką ilością ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie do mąki pszennej dodajemy wyrośnięte drożdże,jajko,mąkę orkiszową,sól,pestki słonecznika i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
  • Formowanie. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąka stolnicy formujemy podłużne bułki.
  • Do pieczenia. 3. Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem.Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika.Bułki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
  • Upieczone. 4. Następnie pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orkisz Słonecznik Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować