składniki podstawowe:
1 kg pstrągów
3 marchewki
2 pietruszki
0,5 selera
1 por
dodatkowy składnik:
1 mały koncentrat pomidorowy
składniki robocze:
mąka
sok z cytryny
3 liście laurowe
6 szt ziela angielskiego
sól
pieprz
cukier
olej do smażenia
Pstrągi z warzywami na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pstrągi umyć , wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki i posolić .
Odstawić na 1 godzinę .Następnie obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej rybę z obu stron na rumiano.
Warzywa umyć i obrać. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por /białą cześć/pokroić na plasterki.
Rozdrobnione warzywa usmażyć na reszcie oleju .Dodać ziele angielskie, liście laurowe ,koncentrat pomidorowy ,szklankę wody i dusić około 10 min.
Doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
W naczyniu szklanym ułożyć warstwę ryby i warstwę warzyw.
Komentarze