Słodkowodny pstrąg ma więcej kwasów omega 3 niż tłuste ryby morskie.
20 min
Składniki:
duży filet z pstrąga
1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
1/2 pęczka szczypiorku
gałązka koperku
garść zielonych oliwek bez pestek
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
oliwa
Pstrąg z pomidorową pastą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i smarujemy oliwą. Obficie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia
pieczemy minimum 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
2.Pomidory osączamy i miksujemy. W razie potrzeby dolewamy oliwy. Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy
i siekamy. Oliwki kroimy w krążki. Pomidory, zieleninę i oliwki mieszamy z sokiem z cytryny. Pastę wykładamy na
rybę. Podajemy np. z kefirem.
Komentarze