Pstrąg w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga oczyściłam, osuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, natarłam mielonym białym, a do wnętrza włożyłam masę zrobioną z pietruszki, szczypiorku, czosnku i dodatku przypraw. Następnie obłożyłam pstrąga plasterkami pomarańczy i włożyłam do lodówki na ok. 2 godz., żeby wszystko się "przegryzło", czyli rybka musi przejść różnymi smakami. Po tym czasie zawinęłam pstrąga w folię aluminiową, skropiłam łyżeczką oliwy i włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na około pół godziny. Nie zamykam szczelnie folii, ponieważ pstrąg byłby wtedy ugotowany, a tak część pary może się swobodnie ulatniać się, dzięki czemu uzyskujemy delikatną chrupkość i lekką karmelizację pomarańczy.
Komentarze