Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiejsza wariacja na temat pstrąga łososiowego zakończyła się smakowitym finiszem. Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie na bazie sosu sojowego i syropu klonowego z dodatkiem kwaskowej nuty cytrynowej, na pewno zapisze się w naszym kulinarnym menu. Ryba jest soczysta, aromatyczna i bardzo pożywna.

  • 60 min

Składniki:

  • - płat pstrąga łososiowego
    - sok z cytryny
    - przyprawa do ryb
    - plaster masła

    MARYNATA
    - 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 łyżki syropu klonowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Płat pstrąga pozbawiamy ości, a skórę oczyszczamy z łusek. Rybę dzielimy na mniejsze filety i skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oprószamy delikatnie przyprawą do ryb.
  • 2 2. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i słodkiego sosu sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia się wszystkich cieczy
  • 3 3. Kawałki pstrąga układamy w marynacie (skórą do góry), a na wierzchu każdego z nich układamy po małym plasterku masła. Rybę odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy na termoobiegu przez około 15 do maksymalnie 20 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

Upieczonego pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ryż jaśminowy i świeżą surówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować