Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i wędzonym twarogiem

0 (0 ocen)

Pstrąg łososiowy przygotowany w foli aluminiowej na patelni jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, różową od pieczonego buraczka ćwikłowego i z wyraźnym smakiem wędzonki dzięki twarogowi.

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga łososiowego
    sól
    pieprz kolorowy
    oliwa z oliwek
    sok z cytryny
    ok 3 gałązki tymianku

    SAŁATKA PĘCZAK:

    1 szklanka kaszy pęczak
    1 burak ćwikłowy
    50 g twarogu wędzonego
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    DRESSING:

    4 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    sól
    pieprz kolorowy


    DO KONKURSU:

    SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:
    1 szklanka kaszy pęczak
    1 burak ćwikłowy
    4 filety z pstrąga łososiowego

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    50 g twarogu wędzonego

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    sól
    pieprz kolorowy
    oliwa z oliwek do ryby
    sok z cytryny do ryby
    ok 3 gałązki tymianku
    1 łyżka ziaren słonecznika
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Ryba Buraczki

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z pstrąga pozbawić skóry, oczyścić z ości i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozłożyć na foli aluminiowej, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i rozłożyć listki ściągnięte z gałązek tymianku. Przyprawić z dwóch stron i zawinąć w folię, tak aby nic nie wypłynęło podczas duszenia. Odstawić na około godzinę.
    Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy.
  • 2. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową.
    Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli około 15 min. Odsączyć z wody na sicie. Buraczka pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy razem z uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. Przygotować dressing z podanych składników, wlać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać, aż kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg. Przed podaniem kaszę można podgrzać i podać z duszoną rybą. Smacznego :)

Porady

Taką sałatkę z buraczkiem można podać na ciepło jak również na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Kasza pęczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować