Pleśniak razowy

0 (0 ocen)

Chodził za mną od dłuższego czasu :)

Składniki:

  • 20 dkg mąki pszennej + 30 dkg mąki razowej
    1 kostka margaryny
    4 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kakao
    1 łyżka smalcu lub oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 garść orzechów
    1 słoik powideł z mirabelek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kruche ciasto Desery Powidła

Pleśniak razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę, żółtka, olej i proszek zagnieść i podzielić na trzy części. Ubić panię z białek ze szczyptą soli i cukrem. 1 część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blachę (20x35 cm). Drugą część pomieszać z kakao i podrobić na pierwszą, na to wyłożyć powidła i posypać posiekanymi orzechami. Na to wyłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Mąka razowa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować