Plecionki ze skorupką cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Masłem polać ciasto i ponownie je zagnieść. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, lekko podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na równe porcje, tak aby ich liczba była parzysta. Z każdej uformować wałeczek o cieńszych końcach i dość grubym środku. Następnie dobierać po dwa i zawijać je wokół siebie, dokładnie zlepiając ich końce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie za pomocą pędzelka każdą plecionkę posmarować masłem cynamonowym. Piec do zrumienienia 1 80 stopniach. Czas pieczenia zależy od wielkości plecionek.
2.Masło cynamonowe: Masło delikatnie rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami. Masa ma być dość gęsta.
Porady
Wielkość plecionek jest dowolna. Jednak im większe tym bardziej pulchne w środku.
Komentarze