Plecionki ze skorupką cynamonową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z miłości do córeczki! Jej ulubione!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki
    30g drożdży
    100ml mleka
    70g cukru
    70g masła
    1 jajko

    Masło cynamonowe:
    70g masła
    1,5 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Plecionki ze skorupką cynamonową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijaski 1. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Masłem polać ciasto i ponownie je zagnieść. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, lekko podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na równe porcje, tak aby ich liczba była parzysta. Z każdej uformować wałeczek o cieńszych końcach i dość grubym środku. Następnie dobierać po dwa i zawijać je wokół siebie, dokładnie zlepiając ich końce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie za pomocą pędzelka każdą plecionkę posmarować masłem cynamonowym. Piec do zrumienienia 1 80 stopniach. Czas pieczenia zależy od wielkości plecionek.
  • 2. Masło cynamonowe: Masło delikatnie rozpuścić i połączyć z pozostałymi składnikami. Masa ma być dość gęsta.

Porady

Wielkość plecionek jest dowolna. Jednak im większe tym bardziej pulchne w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować