Plastry schabu z zieloną fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Schab:
Schab oczyszczamy, po czym kroimy w plastry i przyprawiamy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia zaczynamy od wyjęcia naszego schabu z lodówki około pół godziny przed smażeniem, aby uzyskał temperaturę pokojową.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy plastry z obu stron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka sosik, który sam się wytworzył, bez dodatku śmietany czy mąki.
2.Fasolka:
Fasolkę wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy chwilę do miękkości, po czym odlewamy. Natychmiast wrzucamy do zimnej wody i hartujemy około 2 minut, by zachować ładny zielony kolor. Następnie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy fasolkę i posiekany ząbek czosnku i chwilę razem podsmażamy.
Tak przygotowana fasolkę podajemy z duszonym schabem.
Smacznego!
Porady
Marynujcie mięso dzień wcześniej - będzie super aromatyczne :)
Komentarze