Placuszki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki:
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, następnie ścieramy na małych oczkach. Obieramy cebulę i również ścieramy. Dodajemy jajko, mąkę i śmietanę. Mieszamy wszystko i doprawiamy według uznania. Rozgrzewamy patelnie z olejem wylewamy masę formując placki, pieczemy z jednej i z drugiej strony.
Farsz:
Rozmrażamy szpinak na patelni tak długo aż wyparuje cała woda. Następnie doprawiamy czosnkiem i ziarenkami smaku. Dodajemy mąki uważając aby się nie przypaliła, następnie stopniowo śmietanę aby nabrał odpowiedniej gęstości. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na patelni. Na talerzu umieszczamy placek ziemniaczany na nim kleks farszu a na wierzch łyżkę gęstej śmietany. Życzę smacznego!
Porady
Ważne, aby szpinak miał wyrazisty smak, będzie dodawał pikanterii w połączeniu z plackami i śmietaną.
Komentarze