Takie placuszki będą idealne na pyszne, jesienne śniadanie lub deser, my zajadamy je z wielką ochotą ;) Do takich placuszków polecam podać kubek kakao :)
25 min
Składniki:
250 g śliwek węgierek,
4 łyżeczki cukru,
2 jajka,
200ml mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
210g mąki,
cukier puder do oprószenia
Placuszki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy je w paski. Zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy na kwadrans.
2.Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je. Kolejno dodajemy mleko i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy śliwki i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta.
3. Placuszki smażymy z obu stron na rumiano na wolnym ogniu. Podajemy posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty i świeżymi śliwkami. Życzę smacznego :)
Komentarze