Na szybko i mega smacznie - to doskonałe określenie tych placuszków ! Wystarczy pokroić i zetrzeć kilka produktów, połączyć, usmażyć i obiad czy kolacja na ciepło gotowa, moja rodzina zajadała się tymi placuszkami :)
45 min
Składniki:
Składniki na około 24 sztuki:
150 g soczewicy czerwonej
150 g marchewki (obranej)
cebula
150 g sera żółtego
200 g wędliny (u mnie Szynka Pikok)
3 łyżki porwanych świeżych listków oregano
4 łyżki siemienia lnianego
40 g mąki ziemniaczanej
90 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wody
2 jajka
sól lub Kucharek
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Placuszki z marchewki, soczewicy, wędliny i sera żółtego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy, przekładamy do miski.
2.Marchewkę i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, wędlinę i cebulę kroimy w drobną kostkę, wszystko przekładamy do miski.
3.Do osobnej misy wbijamy jajka, wlewamy wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąki, proszek do pieczenie i ponownie mieszamy trzepaczką, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do miski z przygotowanymi wcześniej produktami.
4.Dodajemy również siemię, oregano, całość dokładnie mieszamy.
5.Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Komentarze