Placuszki z kaszą gryczaną, cukinią i szpinakiem

0 (0 ocen)

Smaczne i zdrowe placuszki. Pełne białej kaszy gryczanej, cukinii i szpinaku. Smażone bez dodatku tłuszczu

Składniki:


  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
    1 średnia cukinia
    1 cebula
    2 garści szpinaku
    3 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    Sól i pieprz do smaku
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Placuszki z kaszą gryczaną, cukinią i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Wsypać do miski.
    Wbić jajka i wymieszać.

    Cebulę posiekać drobno. Szpinak umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Dodać do kaszy.

    Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Posolić lekko i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku, wrzucić do miski. Wymieszać.

    Na koniec dodać mąkę pszenną, przyprawy i całość wymieszać.

    Na suchej patelni teflonowej smażyć niewielkie placuszki z obu stron na rumiano. Podawać z sałatą w śmietanie lub dowolną surówką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy