Placuszki z kabaczka

4.32 (231 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z racji że mamy sezon na kabaczki, nie może w naszym menu, zabraknąć tak pysznych i łatwych do przygotowania placków

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kabaczek - 750 g
    jajka - 3 szt
    cebula - 1 szt
    koperek - 1/2 pęczka
    mąka pszenna - 8 łyżek
    kwaśna śmietana - 2 pełne łyżki
    sól i pieprz
    czosnek - 1 ząbek
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.32 (231 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z kabaczka i koperku 1. Kabaczka umyć, osączyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki.
    Przekroić kabaczka wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych otworach.
    Następnie posolić i odstawić na 20 minut.
  • Placuszki z kabaczka i koperku 2. Cebulę i koperek, drobno pokroić.
    Kabaczka odcisnąć z nadmiaru soku , dodać cebulę, koperek i pozostałe składniki , dokładnie wymieszać.
  • Placuszki z kabaczka i koperku 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Placuszki z kabaczka i koperku 4. Placuszki po smażeniu układać na ręczniku papierowym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Placuszki z kabaczka i koperku 5. Podawać gorące z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabaczek Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować