Placki ziemniaczano-marchewkowe z sosem ogórkowym

0 (0 ocen)

Pyszne placki, które szybko znikają ze stołu. Na zimno są równie smaczne.

Składniki:

  • Placki:
    1kg ziemniaków
    1 duża cebula
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    majeranek
    sól, pieprz
    mąka (ok. 2-3 łyżek)

    Sos:
    250ml śmietany 18%
    3-4 ogórki konserwowe
    1 cebula
    sól, pieprz

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczano-marchewkowe z sosem ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki:
    Wszystkie warzywa obieramy, ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie.
    Ziemniaki, cebulę, marchewki oraz czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach (ja użyłam elektrycznej maszynki do mięsa z tarką- wychodzą gładsze).
    Masę przekładamy do durszlaka i czekamy, aż woda całkowicie ścieknie.
  • 2. Masę (już bez wody) przekladamy do miski, dodajemy jako, przyprawy oraz mąkę.
    Smażymy na oleju na złoty kolor - z obu stron. Wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby wpił on nadmiar tłuszczu.
  • image-23cqcjf 3. Sos ogórkowy:
    Cebulę obieramy i drobno siekamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż lekko zmiękną.
    Dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować