Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą kiszoną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebule zetrzeć (ale każde osobno) na tarce na drobnych oczkach.Starte ziemniaki odcedzić na sitku następnie dodać cebule,mąkę,jajko,przyprawę do ziemniaków,soł i pieprz. Wymieszać i smazyć cienki placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Farsz:
kapuste ugotować,przestudzić i odcisnąć.Cebule pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu,dodać startą marchewkę na dużych oczkach oraz pokrojone pieczarki.Dusić przez chwilę.Odcisniętą kapuste dodać do warzyw wymieszać i doprawić do smaku.
Składamy:placek ziemniaczany na to kapusta przyłożyć następnym plackiem ziemniaczanym na to znów kapusta na wierzch plasterek sera zóltego lekko docisnąć.
złożone placki układamy na blaszce posmarowanej olejem i zapiekamy w piekarniku przez 10 min w temp 180 stopni
można też polać je sosem pieczarkowym
Komentarze