Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą kiszoną i serem

4.5 (178 ocen)

Na drugi dzień odgrzana w mikrofalówce też są pyszne

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
    2 cebule
    3 łyżki mąki
    1 jajo
    przyprawa do ziemniaków
    sól,pieprz
    olej do smażenia
    Farsz:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    1 marchewka
    25dag pieczarek
    2 łyżki tłuszczu
    ser zólty
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą kiszoną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebule zetrzeć (ale każde osobno) na tarce na drobnych oczkach.Starte ziemniaki odcedzić na sitku następnie dodać cebule,mąkę,jajko,przyprawę do ziemniaków,soł i pieprz. Wymieszać i smazyć cienki placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Farsz:
    kapuste ugotować,przestudzić i odcisnąć.Cebule pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu,dodać startą marchewkę na dużych oczkach oraz pokrojone pieczarki.Dusić przez chwilę.Odcisniętą kapuste dodać do warzyw wymieszać i doprawić do smaku.

    Składamy:placek ziemniaczany na to kapusta przyłożyć następnym plackiem ziemniaczanym na to znów kapusta na wierzch plasterek sera zóltego lekko docisnąć.
    złożone placki układamy na blaszce posmarowanej olejem i zapiekamy w piekarniku przez 10 min w temp 180 stopni
    można też polać je sosem pieczarkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować