Placki ziemniaczane z wiosennym serkiem.

4.99 (202 ocen)

  • 60 min

Propozycja na bezmięsny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • placki:
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    1 cebula
    sól,pieprz
    2-3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki gęstej śmietany (18 %)

    ser:
    25 dag białego sera
    1 pomidor
    2 rzodkiewki
    pół ogórka (szklarniowego)
    sól,pieprz
    3-4 łyżki śmietany
    posiekany szczypiorek (2-3 łyżki)

    dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (202 ocen)

Placki ziemniaczane z wiosennym serkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach.Odsączamy z nadmiaru wody.Cebulę obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce,dodajemy do ziemniaków razem z jajkami,mąką i śmietaną.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Ser mieszamy ze śmietaną.Obrany ogórek,pomidor i rzodkiewkę kroimy w kostkę,dodajemy do sera,dodajemy połowę szczypiorku,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na rozgrzanym oleju smażymy cieniutkie placuszki,osączmy z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Na upieczone placki nakładamy porcje białego sera z warzywami posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Porady

Dzięki śmietanie dodanej do ciasta ,ciasto ziemniaczane nie ściemnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Pomidor Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować