Kocham placki ziemniaczane i zawsze staram się podawać do nich jakieś nowe dodatki..a że to nie nowość że kocham ostre potrawy, wiec padło na salsę meksykańska...
45 min
Składniki:
Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 szklanki maki ryżowej
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli
sól morska, pieprz, rozmaryn lub gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków
jajko
olej rzepakowy do smażenia
Placki ziemniaczane z salsą meksykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy. Dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chilli, jajko oraz przyprawy. Smażymy placki na oleju
2.Paprykę czerwoną oraz cukinie grillujemy lub smażymy na patelni, gdy już będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę oraz czosnek. Smażymy az wszystko się zarumieni . Następnie widelcem rozgniatamy wszystko na "papkę" ale tak by były widoczne kawałki warzyw. Możemy również użyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje z kawałkami .
3.Gdy już mamy rozdrobnione warzywa dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy i na małym ogniu pod przykryciem dusimy około 15 min.
Salsę nakładamy na placki...Możemy podać z jogurtem naturalnym, jeśli danie byłoby za ostre.
Komentarze