Placki ziemniaczane z sosem jogurtowo -lososiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy . Nastepnie nalezy jej zetrzec ,na tarce o drobnych oczkach . Nastepnie scieramy obrana cebule . Ja zawsze pozwalam takiej masie troche ociec na sicie . Nastepnie zbieram skrobie ,ktora nam sie osiadzie na dnie i dodaje do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko ,posiekany szczypiorek i koperek ,sol,pieprz ,papryke ostra i slodka ,oraz okolo lyzki maki . Mieszamy i odstawiamy na moment ,aby maka troszke napeczniala
2.Na dobrze rozgrzanej patelni smazymy placuszki na zloty kolor.
Nastepnie je odsaczamy z tluszczu , na papierowym reczniku.
3.Z jogurtu ,smietany-na maly kubek jogurtu ,dodaje lyzke smietany ,szczypiorku i pokroionych dwoch plasterkow lososia robimy sos ,ktory doprawiamy do smaku sola ,pieprzem i ewentualnie cukrem. Placuszki podajemy z pozostalymi plastrami lososia i sosem . Smacznego
Porady
Szczyporek i koperek dodajemy w dowolnych iloscia , w zaleznosci jak bardzo lubimy ich smak .
Komentarze