Placki ziemniaczane z kapustą

4.5 (171 ocen)

Placki ziemniaczane to danie, które na pewno większość uwielbia. Podobnie jak racuchy, czy naleśniki kojarzą mi się z dzieciństwem:). Podany powyżej przepis jest na prawdę godny polecenia!!! Dodana kapusta sprawia, że mają bardziej wyrazisty smak, który idealnie pasuje do podanego twarożku!

Składniki:

  • Składniki na około 5 porcji:
    • 400 gram odciśniętej z soku kapusty kiszonej,
    • 800 gram obranych ziemniaków,
    • 1 duża cebula,
    • 3 jajka,
    • 2 kopiate łyżki mąki pszennej,
    • sól do smaku,
    • ok 1 łyżeczka majeranku,
    • pieprz do smaku,
    • olej do smażenia,
    Serek do podania:
    • około 200 gram serka białego,
    • mleko,
    • sól, pieprz, sól czosnkowa do smaku,
    Dodatkowo:
    • pomidorki do podania,
    • szczypior do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Placki ziemniaczane z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapustę drobno kroimy 1. Kapustę (dokładnie odciśniętą) szatkujemy dość drobno.
  • ziemniaki odsączamy 2. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte umieszczamy na chwilę na gęstym sitku by nadmiar wody odsączył się.
    Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Składniki ciasta umieszczamy w misce 3. Tak przygotowane składniki: ziemniaki, cebulę i kapustę umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sól, pieprz, majeranek, mąkę oraz jajka.
  • Całość mieszamy 4. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • smażenie 5. Na patelni rozgrzewany olej. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta formując zgrabne placuszki. Placki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
    Gotowe umieszczamy na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.
    W trakcie smażenia przygotowujemy twarożek z którym będą podane placuszki.
    SER:
    Do garnuszka przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz mleko. Całość miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Ilość dodanego mleka zależy od tego , czy ser był mniej lub bardziej odciśnięty. Gotowy twarożek powinien mieć konsystencje gęstego jogurtu, czy śmietany.
    Placuszki porcjujemy na talerze. Na każdym wykonujemy kleks z sera. Całość oprószamy pokrojonym szczypiorem. Dodatkowo placuszki dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować