Placki ziemniaczane z dynią

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Moje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg obranych ziemniaków
    0,5 kg obranej dyni
    3 jajka
    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    biały pieprz
    olej do smażenia

    cukier/serek homogenizowany/konfitura wg. gustu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Placki ziemniaczane z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z dynią 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Bardzo mocno odciskamy z soku, który puściły ziemniaki.
    Dynie obieramy, wydrążamy. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Placki ziemniaczane z dynią 2. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem.
  • Placki ziemniaczane z dynią 3. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano z obu stron.
  • Placki ziemniaczane z dynią 4. Odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy posypane cukrem z dodatkiem serka homogenizowanego lub konfitury.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować