Placki ziemniaczane z grzybkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśminite, sezonowe danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg
    jaja 2
    mąka pszenna 2-3 łyżki
    sól
    olej do smażenia
    grzyby świeże (leśne) 0,5 kg
    cebula mała 1
    masło 1 łyżka
    śmietana 2-3 łyżki
    sól, pieprz

Placki ziemniaczane z grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie placków ziemniaczanych. 1. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wbić jaja, całość dokładnie połączyć wraz z solą (do smaku). Rozgrzać olej na patelni. Nakładać ciasto łyżką, tworząc kształtne placki. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoto (w miarę potrzeby dodawać tłuszcz do smażenia). Nadmiar tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, póki są chrupiące.
  • Duszenie grzybów ze śmietaną. 2. Grzyby oczyścić, opłukać kilkakrotnie, pokroić w cienkie krążki lub w paski. Podlać niewielką ilością wody (ok. 5 łyżek), udusić z cebulą i masłem pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, zalać je śmietaną, mieszając zagotować, dodać sól, pieprz do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy