Te placki powstały z myślą o osobach ,które wolą lżejszą wersję placków po węgiersku.
30 min
Składniki:
Składniki na placki
1,1/2 kg ziemniaków
cebula
2 jajka.
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Składniki na warzywne leczo
papryka czerwona
papryka zielona
papryka żółta
mała cukinia
mały bakłażan
1 kg pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka Czubrycy Czerwonej
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Placki ziemniaczane po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1- placki
Obieramy ziemniaki i cebulę.Na tarce o małych otworach lub w robocie kuchennym ścieramy ziemniaki i cebulę. Masę wylewamy na sitko ustawione na naczyniu.Lekko odciskamy z nadmiaru wody.Jajka ubijamy trzepaczką,wlewamy do ziemniaków.Dodajemy mąkę,sól i pieprz. Z naczynia,nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok,a zebraną na dnie mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy.Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2 - leczo
Pomidory nacinany na krzyż i wrzucamy do wrzątku.Po upływie ok 5 minut pomidory przekładamy do zimnej wody.W ten sposób szybko pozbędziemy się skórki z pomidorków. Pokrojone pomidory wrzucam na patelnię i duszę do miękkości a następnie przecieram przez sito.Bakłażana kroję w kostkę i przesypuje solą.Gdy psuci sok ,płuczę bakłażana w zimnej wodzie.Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę,chwilę duszę,dodaję pokrojoną paprykę a następnie cukinię.Pod koniec duszenia dodaję bakłażana i przetarte pomidory.Całość doprawiam czosnkiem,solą,pieprzem oraz przyprawą Czubryca Czerwona. Podaję z upieczonymi ,chrupiącymi plackami.
Komentarze