Placki ziemniaczane po bałkańsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te placki powstały z myślą o osobach ,które wolą lżejszą wersję placków po węgiersku.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na placki
    1,1/2 kg ziemniaków
    cebula
    2 jajka.
    1 łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Składniki na warzywne leczo

    papryka czerwona
    papryka zielona
    papryka żółta
    mała cukinia
    mały bakłażan
    1 kg pomidorów
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka Czubrycy Czerwonej
    łyżka oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1- placki
    Obieramy ziemniaki i cebulę.Na tarce o małych otworach lub w robocie kuchennym ścieramy ziemniaki i cebulę. Masę wylewamy na sitko ustawione na naczyniu.Lekko odciskamy z nadmiaru wody.Jajka ubijamy trzepaczką,wlewamy do ziemniaków.Dodajemy mąkę,sól i pieprz. Z naczynia,nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok,a zebraną na dnie mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy.Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    2 - leczo
    Pomidory nacinany na krzyż i wrzucamy do wrzątku.Po upływie ok 5 minut pomidory przekładamy do zimnej wody.W ten sposób szybko pozbędziemy się skórki z pomidorków. Pokrojone pomidory wrzucam na patelnię i duszę do miękkości a następnie przecieram przez sito.Bakłażana kroję w kostkę i przesypuje solą.Gdy psuci sok ,płuczę bakłażana w zimnej wodzie.Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę,chwilę duszę,dodaję pokrojoną paprykę a następnie cukinię.Pod koniec duszenia dodaję bakłażana i przetarte pomidory.Całość doprawiam czosnkiem,solą,pieprzem oraz przyprawą Czubryca Czerwona. Podaję z upieczonymi ,chrupiącymi plackami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować