Placki ziemniaczane na bogato

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiane przez wielu smakoszy potraw z ziemniaków :) Placki ziemniaczane :) na bogato czyli, z podsmażaną kiełbasą, boczkiem, dodatkiem sera żółtego oraz jajkiem sadzonym. :) Pyszne placki podane z zimnym zsiadłym mlekiem lub gęstą śmietaną.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 7 większych ziemniaków
    3 jajka
    mąka pszenna 0,5 szklanki
    kasza manna 0,5 szklanki
    kilka plastrów wędzonego boczku lub podgardla
    1 kiełbaska śląska
    tłuszcz do smażenia
    pół szklanki startego na dużych oczkach sera żółtego ementaler
    pół cebuli
    1 łyżka soli morskiej
    1 garść majeranku
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, ser żółty, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka, oraz pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojone w kostkę boczek, kiełbaskę i cebulę. Gdy się wszystko podsmaży, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta smażymy na gorącym oleju placki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki tym razem proponuję podać z usmażonym jajkiem na sadzono i położone na plackach ułożonych na talerzu.
    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować