placki ziemniaczane

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Placki ziemniaczane są znane w całej Polsce. Tylko na różne sposoby podawane !!

  • 30 min

Składniki:

  • 50 dekagramów ziemniaków, mąka 4-5 łyżek, jajko 1 sztuka, cebula 1 sztuka mała, sól i pieprz do smaku, oliwa do smażenia 5-6 łyżek. Mięso 20 deko, pieczarki 20 deko,cebula 1 sztuka mała, papryka żółta mała, pomidory 2 sztuki małe, mąka 2 łyżki, olej 2 łyżki.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki razem z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażymy placki.
  • 2. Mięso kroimy drobną kostkę, cebule też drobno. Posypujemy solą i pieprzem odstawiamy na 10 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę po wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
  • 3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, dodajemy cebulę. Podpiekamy jeszcze chwilę dodajemy pieczarki. Podsmażamy 4minutki i zalewamy szklanką wody. Jak mięso zmięknie dodajemy paprykę i pomidory. Gotujemy jeszcze jakieś 5-6 minut. W razie odparowania płynu należy dolać. Doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i zaciągamy sos.
  • 4. Na talerzu układamy po 3 placki, polewamy sosem. Smacznego!!!!

Porady

Placki raczej małe, wielkości spodeczka od szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować