Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki razem z cebulą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażymy placki.
2.Mięso kroimy drobną kostkę, cebule też drobno. Posypujemy solą i pieprzem odstawiamy na 10 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę po wyjęciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
3.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, dodajemy cebulę. Podpiekamy jeszcze chwilę dodajemy pieczarki. Podsmażamy 4minutki i zalewamy szklanką wody. Jak mięso zmięknie dodajemy paprykę i pomidory. Gotujemy jeszcze jakieś 5-6 minut. W razie odparowania płynu należy dolać. Doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i zaciągamy sos.
4.Na talerzu układamy po 3 placki, polewamy sosem. Smacznego!!!!
Porady
Placki raczej małe, wielkości spodeczka od szklanki.
Komentarze