Placki z soczewicy

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotuję codziennie dla całej rodziny: męża, córki, syna i dwójki wnuków. Lubię wypróbowywać różne przepisy.

Składniki:

  • 1/2 kg soczewicy
    4 ugotowane ziemniaki
    1 cebula
    sól, pieprz
    1-2 jajka
    olej
    bułka tarta lub płatki kukurydziane
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z soczewicy 1. Soczewicę i ziemniaki gotujemy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub rozgniatamy na jednolitą masę.
  • Placki z soczewicy 2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Do masy z soczewicy i ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy cebulę. Dokładnie mieszamy, dodajemy
    sól i pieprz do smaku.
  • Placki z soczewicy 3. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej lub pokruszonych na miazgę płatkach kukurydzianych. Krótko smażymy na gorącym oleju z obu stron, aż nabiorą jasnozłotego koloru. Danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakuje naprawdę wyśmienicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować