Placki z pieczarek i oscypka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki z pieczarek i oscypka

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 30 dekagramów
    - oscypek: 15 dekagramów
    - papryka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - bułka kajzerka: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka: 0.5 szklanki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - pomidory: 3 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta

Placki z pieczarek i oscypka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki, paprykę i cebulę obrać i pokroić na cząstki. Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Wszystko razem przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Oscypek zetrzeć na dużych oczkach (troszkę odłożyć do posypania), domieszać do masy. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść porcje ciasta formując placuszki. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Na talerzu gorące placki posypać startym na drobnych oczkach oscypkiem. Podawać z sałatką przygotowaną z obranego i pokrojonego w plastry pomidora, posypanego posiekaną cebulą i przyprawionego na pikantnie solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy